Välj land!
  • svSvenska
  • enEnglish

Osynlig Utställning Stockholm

När dina sinnen leder dig…

Skolor

OBS: Från och med 2 januari 2017 är priset för en ungdomsbiljett 95 SEK.

Sverige har kommit långt vad gäller integrationen av synskadade barn i skolan sedan Per Aron Borg år 1808 öppnade De Blindes och Döfstummes Institut i Stockholm – Sveriges första läroinstitut för blinda. Idag är alla synskadade barn integrerade i den vanliga skolan och har rätt till extra resurser där det behövs. Dock kan det vara svårt för seende elever och lärare att förstå exakt hur de synskadade elevernas situation är.

Vad vi vill visa inom ramen för utställningen är att de blinda är helt vanliga människor, vi vill lära skolelever hur man kan hjälpa dem och hur man beter sig med dem. Under en timmes rundtur i det ”blinda” kan  eleverna lära sig om den världen och lära sig att bättre kommunicera med sina synskadade kamrater med hjälp av guidernas ledarskap.

Vissa dagar kan barnen även få bekanta sig med ledarhundar. I alla fall behövs ägarens tillstånd. (Dessa program kan organiseras utomhus i bra väder.)

Lärare erbjuds tillfälle till en gratistur. Om du vill ta del av erbjudandet måste deltagande meddelas minst en dag i förväg via e-post, och skolans namn ska uppges. Provkörningen ger läraren möjlighet att uppleva och utvärdera hur lärorik rundturen är för eleverna.

Utställningen ger ett lägre pris för ungdomar upp till 20 år!

Goda råd!

Det är lämpligt för hela gruppen att komma samtidigt till uställningen. Där har de tillfälle att lära sig om punktskrift, olika hjälpmedel och spel för dem synskadade.

Bidra till att hjälpa oss i vårt arbete, och dela upp eleverna i grupper om 8 personer.

När läraren anmäler gruppen ber vi er att uppge om det finns några elever med funktionshinder som till exempel hörselskada.

Det är en bra idé att börja prata om utställningen i klassrummet i förväg så att eleverna vet vad de kan vänta sig och förbereda frågor. Det är intressant att tänka på hur blinda drömmer, vad färgerna betyder för dem eller hur de tar sig fram i lokaltrafiken. Dessa och många fler frågor får svar på utställningen.

Programmets längd beror på klasstorlek. Grupper på max 8 personer börjar var 15:e minut. En grupp tillbringar ungefär en timme i mörker. För att lättast beräkna programmets längd lägger du till en timme efter det att sista gruppen startat. Räkna med extra 15-20 minuter för att låsa in ytterkläder och värdesaker.

Ändringar på grund av till exempel sjukdom ska anmälas minst 48 timmar i förväg via e-post eller telefon.