Välj land!
  • svSvenska
  • enEnglish

Osynlig Utställning Stockholm

När dina sinnen leder dig…

Info Skolor

När du och din skolklass bokar in en guidad tur på Osynlig Utställning, ingår ett material vilket du som lärare kan använda dig av för att bygga upp ett projekt/arbetsområde som sträcker sig över en till två veckor eller längre. Materialet är uppbyggt utifrån ett besök på Osynlig utställning, en upplevelse som väcker elevernas intresse.

Materialet går att använda för alla olika stadier i grundskolan och du som lärare väljer ut vilka övningar och vilka delar som ska bedömas utifrån bedömningsmatrisen i slutet av varje övning.

Då Osynlig utställning är en upplevelsebaserad utställning skapar det en grund för både lärande kring funktionsnedsättningar, ögats funktion och samhällsfrågor. Det innebär att arbetet kommer tangera både läroplanens två första kapitel samt delar från några av kursplanerna i olika ämnen. Som sagt du som lärare skapar ditt eget upplägg med inspiration av det du finner i materialet.

Vad ingår?

Ett besök på Osynlig Utställning. Besöket tar cirka 75 minuter totalt och klassen delas in i grupper om 6-8 elever.
En Lärarhandledning. (laddas ned här) Ett häfte med material utformat för att bygga upp ett arbetsområde som utgår från Osynlig utställning.
Ett övningshäfte. (laddas ned här) Övningar som går att använda i det vidare arbetet med eleverna när ni är tillbaka på skolan. Nivåer: Åk 1-3, åk 4-6 & åk 7-9.
Osynlig Utställning besöker klassen. Under arbetets gång finns det möjlighet att boka ett besök (mot en kostnad) till klassen från en av våra synskadade guider. Vårt förslag är att ni bokar besöket mot slutet av projektet.

Biljettpris upp till 20 år: 95 kr/elev
Det finns grupprabatter, du är välkommen att kontakta vår reception för mer information.
Lärare erbjuds alltid att gå visningen utan kostnad.

Bra att veta inför ert besök

Det är lämpligt för hela gruppen att komma samtidigt till uställningen. Där har de tillfälle att lära sig om punktskrift, olika hjälpmedel och spel för synskadade.

Bidra till att hjälpa oss i vårt arbete, och dela upp eleverna i grupper om 8 personer.

När läraren anmäler gruppen ber vi er att uppge om det finns några elever med funktionshinder som till exempel hörselskada.

Det är en bra idé att börja prata om utställningen i klassrummet i förväg så att eleverna vet vad de kan vänta sig och förbereda frågor. Det är intressant att tänka på hur blinda drömmer, vad färgerna betyder för dem eller hur de tar sig fram i lokaltrafiken. Dessa och många fler frågor får svar på utställningen.

Programmets längd beror på klasstorlek. Grupper på max 8 personer börjar var 15:e minut. En grupp tillbringar ungefär en timme i mörker. För att lättast beräkna programmets längd lägger du till en timme efter det att sista gruppen startat. Räkna med extra 15-20 minuter för att låsa in ytterkläder och värdesaker.

Ändringar på grund av till exempel sjukdom ska anmälas minst 48 timmar i förväg via e-post eller telefon.

 

Välkommen till en unik upplevelse!